peskophotography - fotograf - lightgardenacademy - stanislavpetera - fototabor

Foto tábor v Light Garden Academy

Konečne po dlhej dobe som sa dostal k finálnej úprave niektorých fotiek, ktoré som nafotil počas foto tábora v Českom raji. Poznáte to? Čo človek nespraví ihneď .... :)

Foto tábor organizoval český fotograf a retušér Stanislav Petera pod značkou Light Garden Academy. Ak ste niekto z vás zablúdili na ich stránky, je vám jasné, že to nie sú žiadni amatéri. Foto tábor som dostal ako darček od Andrei a samozrejme, hneď som sa tešil, že sa niečo nové naučím. A nakoniec, kto by sa netešil aj na týždňovú dovolenku. :)
Do Čiech som vyrazil až na druhý deň (ostatní boli na mieste už v sobotu večer), pretože sme fotili svadbu a tak som prišiel rovno na miesto fotenia. Keďže aj ostatní sa museli ráno presúvať, tak som až tak veľmi nemeškal, ale tému nedeľného fotenia som sa dozvedel až na mieste, čo ma trošku dostalo do stresu. :)
Mimochodom, celý foto tábor prebiehal v duchu: tu je téma, tu sú komparzisti, tu sú svetlá a iné potrebné veci a foťte. :) Účastníci boli rozdelení do 3 menších skupín a v rámci skupiny si navzájom pomáhali, pričom jeden fotil a ostatní pomáhali a potom sa vystriedali, aby si každý mohol nafotiť vlastnú scénu. Každý deň po večeri, keď sme sa vrátili z fotenia, Standa a jeho "kompadre" Matej prehodili zopár slov s každým, o tom ako sa fotilo, s čím boli ľudia spokojní a čo sa im nepozdávalo. Následne pridali zopár cenných rád a prebrali sme si tému na ďalší deň. Rady sa väčšinou týkali témy, ktorá sa mala fotiť v nasledujúci deň.

Popravde, ja som si dopredu vôbec nezisťoval aký bude priebeh foto tábora a po prvom dni (možno aj preto, že som nebol pripravený) som toho veľa nenafotil, respektíve výsledok bol zlý, čo viedlo k miernemu sklamaniu. K večeru prvého dňa som dokonca zvažoval, či to vôbec stálo za to, pretože som si celý foto tábor predstavil ako klasický foto kurz a tým určite nebol. 

To by bol v skratke strohý popis, ako to na kurze prebiehalo, ale ak by som prestal tu, tak by som vyvolal negativny dojem z celého foto tábora a to by rozhodne nesedelo s realitou. Ide o to, že s každým ďalším dňom sa môj názor menil k lepšiemu. To, že sme boli nútení sami hľadať miesta (a tomu verte, že Český raj je nádherný), hľadať uhly, z ktorých scénu nafotíme, zvoliť si nasvietenie a náladu scény, napózovať komparzistov a vysvetliť im, čo od nich chceme, prípadne sa poradiť, to bolo oveľa cennejšie, ako keby sme len počúvali, ako scénu nastavuje Standa. Jasné, chvíľami mali ľudia pocit, že sa ani Standa a ani Matej nestarajú a každý očakával že mu budú stáť za zadkom a asistovať, ale s každým ďalším dňom som  chápal, že toto nie je klasický kurz, ale že treba použiť vlastnú hlavu. Toto bolo dôležité, aby som si zachoval pozitívnu náladu, ale treba znova spomenúť, že som to bol ja, ktorý si ani poriadne neprečítal o čom má táto akcia vlastne byť. :)

Tu v podstate šlo o to, že človek za tie peniaze dostal komparzistov, asistentov a prípadnú odbornú pomoc a všetko to bolo zorganizované, takže sa mohol sústrediť len na fotenie. V malom sme si mohli odskúšať ako je to pracovať v tíme, kde bolo treba ostatných riadiť, aby sme sa dostali k želanému výsledku. Sám na vlastné oči som videl, že aj skúsení fotografi robia veci podobne a že pri väčších foteniach je veľmi dôležitá príprava. Treba mať premyslené, čo sa ide fotiť, do detailu spísané a potom sa človek oveľa lahšie dopracuje k fotke, ktorá aj za niečo stojí.

V priebehu tých pár dní sa mne, ale aj ostatným viackrát stalo, že sme mali fotku premyslenú v hlave, ale na mieste to zrazu celé vypálilo inak a zrazu sme nevedeli odfotiť scénu tak, ako sme to mali premyslené. Preto som sa na posledné 2 dni, keď sme mali fotiť príbeh o pirátoch, pripravil oveľa lepšie ako na predchádzajúce fotenia. Dosť pomohlo aj to, že sme vedeli lokalitu a už deň dopredu sme si mohli ísť obzrieť miesto a tiež mi pomohla zmena myslenia počas predošlých dní. Takisto deň pred fotením pirátov nám Standa rozprával o fimovej reči a ako sa pracuje s kamerou (alebo foťákom v našom prípade), keď chceme vyrozprávať príbeh. Úloha bola zdanlivo jednoduchá. Každý si mal vymyslieť vlastný príbeh o pirátoch a nafotiť ho na 3 - 5 fotografií, aby to dávalo zmysel. :)

Keďže som už konečne chcel nafotiť niečo, čo by aspoň trocha stálo za to, tak som si deň pred fotením spísal všetko, čo mi napadlo. To znamená, že som si vymyslel krátky scenár o pirátoch hľadajúcich poklad, spísal jednotlivé scény, ktorých bolo 7 - 8 (aj keď som vedel, že nafotím menej, lebo nebude dosť času). Pre každú scénu som si spísal uhol z akého to budem fotiť, čo na scéne chcem vidieť, akú ohniskovú vzdialenosť použijem, na akej clone to chcem fotiť, ako budem svietiť, čo budú robiť komparzisti, koľko asistentov budem potrebovať a čo bude ktorý z nich robiť. Všetko toto sa ukázalo extrémne dôležité, pretože počas nasledujúcich 2 dní bola doslova bitka o komparzistov a ja som nedostal viac ako 20 minút na scénu, niekedy aj oveľa menej. Bez prípravy by som nenafotil absolútne nič. Dokonca, v posledný deň Standa zahlásil, že nedá komparzistov tým, ktorí nemajú presne spísaný príbeh a jednotlivé scény a teda tí, ktorí to nemali museli rýchle zosmoliť aspoň niečo.

Ak by som teda chcel hodnotiť foto tábor od Light Garden Academy, musím povedať, že som dostal za dané peniaze relatívne dobrú skúsenosť. Nečakajte, že s vami niekto jedná v rukavičkách a niektorým by sa mohlo zdať, že Standa s Matejom sú relatívne tvrdí, keď vás nechajú potrápiť sa a tiež je pravda, že majú svojský prístup. Na druhej strane (a teraz aj mimo fotografický biznis), vždy platí, že čo si nespravíte sami, to nemáte!!! Tým myslím a mám to nespočetne krát overené aj z môjho IT sveta, že je oveľa dôležitejšie si veci odskúšať a nabrať osobnú skúsenosť, než len chodiť po školeniach a potom "čumieť" cez prsty, keď príde reálna situácia.

Aj keď vôbec netuším, či Light Garden Academy ešte bude organizovať nejaký ďalší foto tábor, vrele by som ho odporučil všetkým, ktorí majú záujem si niečo podobné skúsiť naživo, prípadne by sa v rámci fotografie chceli uberať komerčným smerom, kde si musíte každú scénu dopredu prediskutovať s účastníkmi, pripraviť sa na fotenie skôr než k foteniu príde. Foto tábor je ideálne miesto, kde si takéto fotenie môžete relatívne jednoducho vyskúšať. Aj cena zopovedá tomu, čo dostávate, pretože zorganizovať komparz a asistentov na vlastnú päsť tiež niečo stojí. Každopádne, foto tábor nie je pre začiatočníkov, pretože nikto vám tam nebude vysvetľovať, ako si máte nastaviť foťák. Možno nejake malé rady dostanete, ale svoju "lopatu" si musíte poznať. Z vlastnej skúsenosti viem, že sa hodí, ak máte aspoň trocha skúseností s prácou so svetlami a poznáte nejaké základné princípy, pretože to urýchli celý proces (je dosť smutné potom pozorovať ako sa niekto snaží svietiť za bieleho dňa s čelovkou, lebo si niečo vymyslel, súčasne dúfa, že ňou prebije slnko a ani si nedá povedať, že to tak nepôjde a pritom zdržuje ostatných).

A teda nakoniec, nie sú to síce mega pecky ako od Standu, ale predsa niečo s čím som, vzhľadom na málo skúseností s takýmto fotením, relatívne spokojný. Fotky z predchádzajúcich dní som radšej zoskartoval, lebo to za veľa nestálo, ale bola to veľmi dobrá skúsenosť do budúcna. :D

piratofthecarribean

piratofthecarribean

piratofthecarribean

piratofthecarribean

Naše svadobné a rodinné fotografie si možete pozrieť na našich webových stránkach svadobny-fotograf.com a rodinny-fotograf.com.

peskophotography.com , rodinny fotograf, detsky fotograf, bratislava, pezinok, trnava, business portrét